Proje 3 Ana Bölümden Oluşuyor
Toplam proje uzunluğu: 14,6 km’dir.
Avrupa yakası: Kazlıçeşme’den Sarayburnu’na devam eden Kennedy Caddesi üzerindeki U-dönüşü alt geçit olarak ve engellilerin erişimine uygun yaya köprüsü ise üst geçit olarak inşa edilmiştir. Uzunluğu yaklaşık 5.4 km olan mevcut yolun tamamı genişletilerek 2x3 ve 3x2 şeritten 2x4 şeride çıkarılmıştır.
Boğaz Geçişi: İstanbul Boğazı'nda, deniz tabanının altından geçen 5.4 kilometre uzunluğundaki iki katlı tünelin batı girişinde paralı geçiş gişesi ve İşletme binası; tünelin her iki ucunda ise havalandırma bacaları yer almaktadır. Her katta yol çift şeritli olacak şekilde düzenlenmiştir.
Anadolu yakası: Göztepe'ye ulaşan D100 yolu üzerinde, 2 adet köprülü kavşak ve engellilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde modernizasyonları da dâhil olmak üzere yaya üst-geçitleri inşa edilmiştir. Yaklaşık 3.8 kilometre uzunluğundaki bu yol genişletilerek 2x3 ve 2x4 şeritten 2x4 ve 2x5 şeride çıkarılmıştır.
Tünelin depreme karşı dayanıklılığı özel olarak artırılmıştır
Toplam 1.672 bilezikten (ring) oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edilmiştir. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında TBM Tünelcilik sektöründe dünyadaki ‘ilk’ uygulamadır.
Ayrıca, tüneldeki bilezikleri (ringleri) oluşturan öndökümlü betonarme segmetlerin üretiminde kullanılan yüksek performanslı beton, 100 yıl servis ömrü hedeflenerek, Yapı Merkezi Paşaköy Üretim Tesislerinde üretilmiştir. DTI (Danish Technological Institute) tarafından yapılan analiz ve simülasyonlarda, üretilen segmentlerin ömürlerinin en az 141 yıl olduğu rapor edilmiştir.
Proje, yüksek standartlarıyla örnek oluyor
Avrasya Tüneli Projesi’nde 2.124 çalışan görev alırken, inşaatta toplam 250 iş makinesi kullanılmıştır. İş güvenliği ve sağlığı, proje süresince her zaman ön planda tutulmuştur. Projede çalışanlara 41 bin saat İş Güvenliği, Sağlığı ve Çevre Eğitimi verildi. İş güvenliği kurallarının eksiksiz şekilde uygulandığı projede herhangi bir ciddi yaralanmayla sonuçlanan olay yaşanmamıştır.
Proje, uluslararası saygın kuruluşlar tarafından ödüllendirildi
Avrasya Tüneli, bugünkü aşamasında bile, 3 finansal, 2 yaratıcı altyapı ve 1 çevre ödülü ile onurlandırılmıştır. Proje, sahip olduğu yüksek standartlarıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’ne layık görülmüştür.
-
EMEA Finance ‘En İyi Kamu-Özel Sektör Ortaklığı’ 2012
-
Infrastructure Journal ‘En Yenilikçi Ulaşım Projesi’ 2012
-
Thomson Reuters PFI ‘En İyi Altyapı Proje Finansman Anlaşması’ 2012
-
Euromoney ‘Avrupa’nın En İyi Proje Finansman Anlaşması’ 2012
-
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ‘En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’ 2015
-
Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği (ITA) ‘Yılın Projesi’ 2015
-
Engineering News Record (ENR) ‘2016 Yılının En Başarılı Tünel Projesi’ 2016
-
Kore İnşaat Mühendisleri Derneği ‘Altın Kategori - Yılın Yapı Ödülü’ 2017
-
ABD Aydınlatma Mühendisleri Derneği (IES) ‘Mimari Aydınlatma Ödülü’ 2017
-
Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) ‘Global Başarı Ödülleri – İnşaat Metodolojisi’ 2017
-
New Civil Engineer (NCE) ‘Bakım ve Yenileme Metodu Ödülü’ 2018
Kamu kaynağı harcanmadı
Proje, Yap-İşlet-Devret modeliyle, yaklaşık 1.245 milyar dolarlık finansmanla gerçekleştirilmiştir. Yatırım için 960 milyon dolarlık uluslararası kredi sağlanmıştır. 285 milyon dolarlık öz kaynak Yapı Merkezi ve SK E&C tarafından temin edilmiştir. Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmamıştır. Projenin tasarım ve inşaatını gerçekleştiren Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş., tünelin işletilmesini de 25 yıl 28 gün süreyle üstlenmiştir. İşletme süresinin tamamlanması ile Avrasya Tüneli kamuya devredilecektir.
www.avrasyatuneli.com
Belgeler
Avrasya Tüneli